Možnosti zpracování ovoce

Možnosti zpracování ovoce

Pokud máte zahrádku, která vám každý rok vydává velké množství chutných, šťavnatých a sladkých plodů, pak možná často řešíte otázku, jak takové domácí ovoce co nejlépe zpracovat. Co nestihnete zkonzumovat čerstvé, můžete využít třeba pro pečení, výrobu kompotů, šťáv, marmelád či na sušení. Výborné je také ovocné víno či různé druhy sirupů.

ovoce

Mošt

Pokud máte tradičně velkou úrodu jablek, můžete zkusit připravit výborný jablečný mošt. Jablka se omyjí a rozkrojí napůl. Není potřeba vykrajovat jadřince, zato je ale potřeba plody zbavit stopek. A pak už jen zbývá naházet vše do lisu na ovoce. Pokud jej nemáte, pak vám postačí i normální odšťavovač, jen je potřeba upravit velikost plodů, které do něj dáváte. A chutný mošt je na světě. Nebuďte překvapení, pokud se bude v moštu tvořit pěna. Nejlépe je pít čerstvý mošt. Z jednoho kilogramu jablek vznikne asi 0,7 litru moštu. Pokud chcete mošt zavařit a uchovat na pozdější dobu, pak je vhodné ho nechat den uležet. Drobné pevné částečky se usadí na dno. Nejlépe je zavařovat jen čistou šťávu. Mošt dáme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a zahřejeme. Sklenice by se měly sterilovat asi 25 minut při teplotě 85°C.

apple-gda352bda9_640

Sirupy

Doma si lze připravit chutný ovocný sirup. Je k tomu potřeba zralé ovoce, které pomačkáme a zalijeme převařenou zchladlou vodou tak, aby bylo ponořené. Necháme odstát asi jeden den. Šťávu přelijeme přes gázu. Pak se přidá cukr, jeho množství záleží na sladkosti či kyselosti ovoce. U sladkého postačí 0,8 kg cukru, u kyselejších druhů můžeme přidat více. A pak už jen přilijeme šťávu z citronu. Na jeden litr šťávy si připravte asi dva citrony. Pokud spotřebujete ihned, není třeba přidávat konzervant. Jinak se přidá na 1 litr šťávy asi 10g kyseliny citronové a dále zahřejeme na 85°C. Nikdy nesmíme vařit a sbíráme pěnu. Plníme do čistých lahví.